Persoalanya berapa kah harga ayam kampung yang patut dijual....Rata rata customer meminta harga yang rendah sampai tidak masuk akal....harga dedak telah naik..pada tahun lepas dari bulan September
sehingga December..telah naik sebanyak 4 ke 5 k
ali.Dari harga rm85/50kg sekarang ni telah mencecah sehingga hampir
rm100/50kg.Adakah masih berbalaoi untuk memberikan harga ayam kampung hidup dengan harga rm6.50/kg....tentunya tidakkan....harga dedak naik mesti le
harga ayam kampung naik...ayam daging hidup sekarang
pun telah mencecah sehingga rm5.50/kg.Ayam daging proses
pembelaan cuma 1 bulan sedangkan ayam kampung memakan masa hampir 3 bulan.Tidak masuk akal s
ekiranya id tetap dengan harga rm6.50/kg.Harga yang terrendah boleh dijual adalah sekitar rm8
/kg.Dengan harga itu baru le penternak mend
apat pulangan yang berbaloi.Pellangan juga p
erlu memahami kenaikan harga tersebut.DIkedai makan mereka jual dengan harga rm6.50/suku bahagian bermakna seekor harga menjadi rm26.00 sedangkan mereka cuma mau
membeli dengan harga rm7.00 seekor siap potong...ini adalah perniagaan berat
sebelah....dan tidak patut.Setiap orang yang berniaga semestinya maukan keuntungan, bergitu juga bagi penternak. Mereka juga menjalankan perniagaan.Mesti pernah dengar
kan istilah PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN. Jadi perlu lah bertimbang rasa sedikit.Jangan lah memikirkan keuntungan anda sahaja.
Tetapi lain pula cerita sekiranya mereka membeli dari perniaga perniaga diPasar Borong atau Pasar Chow Kit. Apabila mereka perniaga pasar bagi harga rm10/kg mereka sanggup pula beli tanpa tawar menawar.Kenapa perlu berlaku sebergini.
Ini lah delima penternak hari ini.Selain itu pula.Apabila penternak menghnatar ke restaurant-resturan ada pula perniagaa atau penternak lain memebrikan harga yang paling murah sehinggakan tidak masuk akal seperti harha rm7.20/kg siap proses.Yang
menghairankan penternak atau perniaga tersenut adalah melayu sendiri.Apakah kita tidak ada guide line untuk memberikan harga.Alllo kawan jangan itu macam....lu mau cari makan pun jagan le sampai bunuh gua punya peruik nasi. Jangan lah disebabkan terdesak,kita membunuh kawan2 perniaga kita yang lain.Sehinggakan seolah olah tidak ada perasaan langsung,cuma pikirkan perut sendiri sahaja. Adalah baiknya kita sebagi penternak dan perniaga MELAYU harus ada harga yang sekata.Baru le saingan sihat.Berikan service yang lebih baik dari persain
g kita.Sekiranya kita melihat cara KAUM CINA berniagaa.Mereka bersepakat,setiap orang diberikan kawasan untuk berniagaa.Contohnya Penternak Penang akan hanya hantar ayamnya dari penang sehingga ke pasar borong sahaja dan Pemborong dari Johor hanya hantar sehingga ke Pasar Pudu
sahaja.Macam ini baru betul..tidak membunuh sesama sendiri.Ambil itu sebagai tauladan.Mereka mempunyai persatuan untuk mengawasi kepelbagaian kawasan ini.
0 comments:
Post a Comment